Strange Brake Problem

More
15 May 2013 12:11 #14744 by rvoll
Strange Brake Problem was created by rvoll
I've got a strange brake problem on my '93 GTS. I go to a good shop (PowerTech NJ), and they cannot find the problem. The car starts shuddering for about a mile, and then I lose the brakes and the brake pedal goes down to the floor. Then, after the car rests for a while, the brakes come back. There is no loss of brake fluid and there was no warning message on the instrument panel. It sounds like an ABS failure, but wouldn't I still have a brake pedal? If there is no loss of fluid, then it is not an hydraulic problem. The car is now at the shop and does not exhibit any problems. Do any of you have any thoughts?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 May 2013 14:38 #14746 by wallyp
Replied by wallyp on topic Strange Brake Problem
My approach would be to drive the car for a few miles, then feel of each of the wheels to determine the brake temperature. If any wheel or wheels are hotter than the others, I would check for failing brake lines (swelling to cut the back-flow, causing the brakes to remain slightly applied).

The suspicion is that one or more of the brakes are dragging, causing overheating and boiling the brake fluid. I would also flush the brake system, using new DOT-4 fluid.

Wally Plumley
928 Specialists
www.928gt.com

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 May 2013 15:11 #14749 by rvoll
Replied by rvoll on topic Strange Brake Problem
Thanks, Wally. They already recommended flushing the brake fluid but I'll have them check to see if one of brakes is dragging.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 May 2013 18:53 #14756 by 928mac
Replied by 928mac on topic Strange Brake Problem
Does the 93 GTS have anti lock brakes? if so, then I would pull the fuse to see if the problem goes away. It is always a good idea to check the temperature coming off the brakes which you can still do.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 May 2013 22:17 #14761 by pcar928fan
Replied by pcar928fan on topic Strange Brake Problem
Brad,

Everything from '86.5 forward has ABS standard. It was optional from like '83 I think.

I agree with Wally and suspect it is one brake that perhaps has a sticking piston and is causing the fluid to boil and then BOOM...no brakes!

James
78 Silver / Black-white #295
84 Ruby Red / Black AO84
88 Dark Blue / Linen-Black
92 Polar Silver / Dark Blue 92EURO
93 Arrow Blue / Black

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
16 May 2013 12:33 #14772 by rvoll
Replied by rvoll on topic Strange Brake Problem
It doesn't look like a sticking piston/caliper. Our theory now is that the ABS engaged in some way creating friction that boiled the brake fluid. Perhaps the sensors are dirty or bad. Remember there was a studdering for about 1/2 mile just before I lost the brakes. When we find the issue, I'll post the solution.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
24 May 2013 08:54 #14867 by emmanuelli
Replied by emmanuelli on topic Strange Brake Problem
my car overheated one day in the city, i stopped for a few mins to let it cool down, i hit the break before taking off once i re started. pedal goes all the way down to the floor. i let the car sit a little longer, and it was all back to normal. not a problem with the brakes since.
seems our brake system is very susceptible to heat.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
28 May 2013 08:09 #14894 by wallyp
Replied by wallyp on topic Strange Brake Problem
I would strongly suggest flushing the system. That should be done at least every two years, using DOT 4 from a new, unopened container. Don't buy huge containers of fluid, don't use old fluid, and never use silicone fluid.

Wally Plumley
928 Specialists
www.928gt.com

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 Jun 2014 21:01 #17280 by ninjaxz750
Replied by ninjaxz750 on topic Strange Brake Problem
Was this ever figured out? From what I've been researching, Master Cylinder issue/failure could be a possibility.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: Rich928mm928billvvOC

Don't have an account yet? Register Now!